Archive for ‘January 2009’

Ebaseaduslik tegevus?

http://www.ekspress.ee/2009/01/22/eesti-uudised/6358-poiss-kes-havitas-eliitkoolid
Argo Ideon

Päris põnev ja kokktuvõtlik artikkel kohtuasjast sisseastumiskatsete vastu.

Tasa selgitab, et Riigikohus mitte niivõrd ei väida, et koolikatseteks pole vajadust. "Probleem oli selles, et kui seadusega oli haridusministrile antud ülesanne kehtestada üle riigi ühesugused koolidesse vastuvõtu reeglid, siis minister oleks pidanud need reeglid ka kehtestama. Aga selle asemel minister delegeeris selle ülesande koolidele ja koolipidajatele. See on ebaseaduslik."

Idee poolest on sisseastumiskatsed gümnaasiumidesse vajalikud, nende läbi saab kool teada, kas on mõtet seda või toda õpilast vastu võtta edasi õppima, see nagu näitab taset. Kuigi minu arvates näitab taset ka põhikooli lõputunnistus, kaasaarvatud ka eksamite hinded. Milleks siis riigieksamid üldse mõeldud on? Aga mitte sellest ei tahtnud ma rääkida.

Tundub, et haridusministeerium oli tükk aega lihtsalt häbitult seadust rikkunud ning keegi ei pannud seda tähele. Isegi kui pani, pigistati arvatavasti silm kinni, sest sisseastumiskatsed on ju ikkagi koolile vajalikud. Nii siis aeg läks edasi ning oli kõikide osapoolte vahel vaikiv arusaam üksteisest, kuni see (ebaseaduslik) harmoonia lõhuti.

Mind siiski huvitab see, et selline tegevus kestis nii pikka aega, toonitan, ebaseaduslikult ning kedagi ei huvitanud. Kas Eesti riigis toimub veel sellist tegevust? Kui palju? Nagu Terry Pratchett kirjutas: "Seadused on pigem rohkem nagu soovitused."
Mulle tundub, et mõned inimesed on seda ütlust võtnud liigagi otseselt.